Checkerboard Cake

Jag har aldrig varit ett stort fan av tårtor då jag inte är speciellt förtjust i varken grädde eller marsipan, men för någon vecka sedan testade jag att göra en så kallad Checkerboard Cake. Jag fick idén att testa baka en sån tårta efter att ha tittat på The Great Australian Bake Off (Australienska motsvarigheten till Hela Sverige Bakar), så jag vet inte vad den heter på svenska, shacktårta kanske? 
 
Jag gjorde två sockerkakor enligt grundrecept, ena smaksatte jag med hallon och den andra med choklad. När de var färdiggräddade delade jag varje botten i två delar, så att jag totalt fick fyra lager av sockerkaka. Därefter skär man ut ringar från alla delar, varje botten blir tre ringar. Sen pusslar man ihop dessa så att det blir varannan ljus och varannan mörk, både horisontellt och vertikalt. Emellan alla ringar och alla lager så brer man på en chokladkräm vars recept jag hittade på hemsidan för The Great Australian Bake Off (se nedan). När man pusslat ihop tårtan (med totalt alltså 4 lager på höjden!) så täcker man den med samma chokladkräm som man har haft som "klister" när man byggde tårtan. När man sedan skär i den så får man ett snyggt shackrutigt mönster. Gott är det också. 
 
Ett tips är att inte glömma den framme (utan plast eller något över) under natten, då blir den stenhård. Talar av erfarenhet.
 
For the frosting
  • 375g butter
  • 45g dark brown sugar
  • ¾ cup boiling water
  • 600g dark chocolate, chopped
To make the dark chocolate frosting, combine the butter, sugar and water in a small saucepan and cook until the butter is melted and the sugar has dissolved. Remove from the heat and add the chocolate. Allow the chocolate to melt, stirring to mix well. Chill until spreadable.
 
 
 
 
 
 
 

Ryttarkakor

Förra veckan hade pojkvännen fikavecka på jobbet så till fredagsfikat bakade vi kakor efter min mammas recept. Jag har inte haft något speciellt namn för dessa kakor, men jag har nu fått lära mig att de heter ryttarkakor. De är farligt goda, sådär riktigt mjuksega med smak av choklad och kokos.  
 
 
 

Sätt ugnen på 200 grader.

 

Botten:

4 ägg

6dl socker

150 gram rumsvarmt smör

6 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

3 dl vetemjöl

 

Glasyren:

200 gram kokosflingor

2 dl socker

1 dl sirap

1 ½ dl vispgrädde

75 gram smör

 

Vispa ägg och socker. Vispa ner smör, siktad kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i mjölet. Bred ut smeten på bakplåtspapperklädd långpanna, men inte ända ut i kanten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Gör under tiden glasyren.

 

Blanda allt i kastrull och sjud i cirka 5 min. Bred på kakan och grädda i 10 min till eller till ljusbrun färg. Låt kallna.


RSS 2.0