Jag flyttar!

Jag har skaffat mig en renodlad bakblogg hos bloggplattformen Ghost (love it!). Ni hittar den här!

Checkerboard Cake

Jag har aldrig varit ett stort fan av tårtor då jag inte är speciellt förtjust i varken grädde eller marsipan, men för någon vecka sedan testade jag att göra en så kallad Checkerboard Cake. Jag fick idén att testa baka en sån tårta efter att ha tittat på The Great Australian Bake Off (Australienska motsvarigheten till Hela Sverige Bakar), så jag vet inte vad den heter på svenska, shacktårta kanske? 
 
Jag gjorde två sockerkakor enligt grundrecept, ena smaksatte jag med hallon och den andra med choklad. När de var färdiggräddade delade jag varje botten i två delar, så att jag totalt fick fyra lager av sockerkaka. Därefter skär man ut ringar från alla delar, varje botten blir tre ringar. Sen pusslar man ihop dessa så att det blir varannan ljus och varannan mörk, både horisontellt och vertikalt. Emellan alla ringar och alla lager så brer man på en chokladkräm vars recept jag hittade på hemsidan för The Great Australian Bake Off (se nedan). När man pusslat ihop tårtan (med totalt alltså 4 lager på höjden!) så täcker man den med samma chokladkräm som man har haft som "klister" när man byggde tårtan. När man sedan skär i den så får man ett snyggt shackrutigt mönster. Gott är det också. 
 
Ett tips är att inte glömma den framme (utan plast eller något över) under natten, då blir den stenhård. Talar av erfarenhet.
 
For the frosting
  • 375g butter
  • 45g dark brown sugar
  • ¾ cup boiling water
  • 600g dark chocolate, chopped
To make the dark chocolate frosting, combine the butter, sugar and water in a small saucepan and cook until the butter is melted and the sugar has dissolved. Remove from the heat and add the chocolate. Allow the chocolate to melt, stirring to mix well. Chill until spreadable.
 
 
 
 
 
 
 

Ryttarkakor

Förra veckan hade pojkvännen fikavecka på jobbet så till fredagsfikat bakade vi kakor efter min mammas recept. Jag har inte haft något speciellt namn för dessa kakor, men jag har nu fått lära mig att de heter ryttarkakor. De är farligt goda, sådär riktigt mjuksega med smak av choklad och kokos.  
 
 
 

Sätt ugnen på 200 grader.

 

Botten:

4 ägg

6dl socker

150 gram rumsvarmt smör

6 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

3 dl vetemjöl

 

Glasyren:

200 gram kokosflingor

2 dl socker

1 dl sirap

1 ½ dl vispgrädde

75 gram smör

 

Vispa ägg och socker. Vispa ner smör, siktad kakao, vaniljsocker och salt. Rör sist i mjölet. Bred ut smeten på bakplåtspapperklädd långpanna, men inte ända ut i kanten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Gör under tiden glasyren.

 

Blanda allt i kastrull och sjud i cirka 5 min. Bred på kakan och grädda i 10 min till eller till ljusbrun färg. Låt kallna.


Julbak nummer 4 - Pepparkaks-cake pops

 
 
 
50 gram philadelphiaost blandas med 175 gram krossade pepparkakor. Rullas till bollar, doppas i choklad och dekoreras. Enklare än så blir det inte.

Julbak nummer 3 - Jordnötskakor

 
 
 
 
 

1 dl kokos

1 dl socker

2 dl sirap

1 liter special K

1 burk jordnötssmör

1 tsk vaniljsocker

225 gram choklad

 

Blanda kokos, socker och sirap i en kastrull och låt det sjuda. Dra av det från plattan när det sjudit, banda då i de andra ingredienserna (dock ej chokladen). Platta ut degen i en långpanna. Smält 225 gram choklad och bred ut över degen i långpannan. Låt kakan svalna i kylen.

 


Julbak nummer 2 - Rocky Road

Choklad, marshmallows, jordnötter och dumlekolor tillsammans i en liten munsbit, kan det bli bättre?!
 
 
 
 
 

Angelica <3 B & J's

I fredags hade jag och brorsan tv-kväll med varsin burk Ben & Jerry's. Rätt nice.
 
 
 

Julbak nummer 1 - Saffransbullar

När det börjar närma sig jul så bakar jag barje år saffransbullar, precis som min mamma gör. Jag gör inga kringlor med äckliga russin i, utan jag gör bullar i långpanna toppade med pärlsocker och det blir så himla gott.
 
 
 
 

50 gram jäst

150 gram smält smör

5 dl mjölk

1 burk kesella

2 paket saffran

1 ½ dl socker

½ tsk salt

18 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Smält smör och blanda med mjölk till 37 grader. Häll över jästen. Häll sedan i alla de andra ingredienserna. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Baka ut degen. Rulla till cirka 40 runda bollar och lägg bollarna i en smord långpanna. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i cirka 20 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

 

Mörkchokladtryfflar med mintkross doppade i vit choklad

I söndags gjorde jag chokladtryfflar som blev himla goda. Jag la upp en bild på dem på instagram och har sedan dess fått ett antal förfrågningar om receptet, så här kommer det.
 
Jag tog receptet härifrån men ändrade en del:
  • Jag bytte ut lite av den mörka chokladen mot ljus choklad, cirka 50 gram kanske.
  • Istället för 30 mariannegodisar så tog jag en påse (typ 24 godisar) då de inte fanns på lösvikt.
  • Jag krossade inte godisarna till ett pulver och lät de smälta ihop med smeten, utan jag krossade dem endast lite lätt och lät bitarna vara kvar i smeten utan att smälta dem. Jag ville ha något knaprigt element i tryffeln (de pratar ju konstant om "textures" i masterchef, haha). 
 
 
 

Whiskey och Smirnoff

Våra katter är extremt söta, om jag får säga det själv.
 
 
 
 

Kunskap & Framtid

Som studentambassadör för Umeå universitet så var jag i onsdags - fredags i Göteborg och jobbade på Kunskap & Framtid-mässan. Vi pratade med en hel hög med fina människor samt att jag och en till ambassadör hade ett par seminariepass där vi höll en presentation om hur det är att studera i Umeå.
 
Denna bild är på oss då vi höll seminariepass, den är tagen från Umeå universitets instagramflöde (umeauniversitet).
 
 
Det blir långa och extremt intensiva dagar med högt ljud, massa intryck och flera timmars stående, men roligt är det! Vi bodde i Gothia Towers och hade utsikt mot ett julfint Liseberg (som tyvärr öppnade julmarknaden i samma sekund som jag satte mig på flygbussen).
 
 
 

Getost, valnötter, rödbetor och honung

Vi är inga proffs på att laga mat men i helgen gjorde vi faktiskt en riktig go'middag där förrätten var himmelskt god. Det var en sallad bestående av grönsallad, ruccola, getost, valnötter, rödbetor, lök och parmaskinka med en vinegrätt gjord på bland annat honung. Så himla gott!
 
 
 
 

Den perfekta kappan

Jag har länge gått och letat efter den perfekta vinterjackan, den perfekta snygga vinterjackan. Jag har en tjockjacka från Everest som är riktigt bra och som jag har då det är riktigt kallt. Men då jag ser ut som en michelingubbe i den så har jag suktat efter en liten nättare jacka, någon typ av kappa, som ändå är rätt varm.
 
Så, tillslut hittade jag den perfekta kappan (på nätet) och nu har den äntligen kommit. Jag var så himla nervös över att den inte skulle passa, men det gjorde den! Jag brukar oftast ha storlek Small på mina kläder men testade att beställa kappan i Medium, jag tänkte att det kunde vara smart att ta en större storlek så att man får plats med en tjockare tröja under.
 
Den är så himla fin och sitter helt perfekt. Älskar den STORA mysiga luvan och läderdetaljerna på armarna samt skärpet i midjan. Så nöjd med mitt köp!
 
 
Jackan är av märket ONLY och jag köpte den från boozt.com. Nu kostar den 800 kr ist för 900 kr.
 

Tjejkväll

I lördags var jag bjuden på en tjejkväll/drinkkväll. Det dracks goda drinkar i fint sällskap och sedan blev det en sväng ut på stan.
 
Vi drack Piggelindrinkar, hallondrinkar och appletini-liknande drinkar. Så himla gott.
 
 
 
 
Det var inte så mycket drag ute på krogen så jag tog en förhållandevis tidig kväll (hemgång 00.30) och möttes när jag kom hem av en pojkvän som stod vid spisen och lagade mat åt mig <3
 

Exjobb x 2

Till våren är det dags för 30hp exjobb så i fredgs var jag ner till Sundsvall för att ha möte med två företag som visat intresse. Det visade sig att båda företagen väldigt gärna vill jobba med mig, så himla roligt.
 
Nu till den stora frågan, vad fasen ska jag välja?! Aaaaaaaaah.
 
 
 
 

RSS 2.0